Asbest Algemeen

erkend labo fod wasoAsbest is de verzamelnaam voor natuurlijke silicaatmineralen die zich kunnen afsplitsen in zeer fijne vezels. Inademing van asbeststof kan fatale longaandoeningen veroorzaken zoals asbestose, mesothelioom en longkanker. Deze aandoeningen verschijnen 20 tot 40 jaar na de blootstelling aan de vezels. Vanwege zijn specifieke eigenschappen werd asbest op grote schaal gebruikt in industrie en bouw. Sinds enkele jaren bestaat in de meeste landen een regelementering voor de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan asbest.

Het BE-Consult personeel beschikt over 20 jaar ervaring in diverse  asbeststudies.  

   

Wat is asbest ?

Asbest is de verzamelnaam voor een bepaalde groep van mineralen allen met eenzelfde vezelachtige structuur, rijk aan silicium (silicaten). Asbest onderscheidt zich van andere vezelachtige mineralen (mineraalwol, steenwol, glaswol) door z'n kristallijne structuur en de extreem fijne vezels.
Om enig idee te vormen van de uiterst fijne structuur van deze vezels: 1cm3 vlokasbest ( of spuitasbest ) bestaat uit meerdere miljarden kleine losse vezeltjes. Een chrysotielvezel is tot 2000 maal kleiner dan een haartje! Een enkelvoudige vezel komt vrijwel nooit alleen voor, steeds in hechte bundel.

Soorten en vindplaatsen

Men onderscheid 2 groepen asbest:

De serpentijnen: Chrysotiel Witte asbest (meest voorkomend)
De amfibolen: Amosiet Bruin asbest
  Crocidoliet Blauw asbest (gevaarlijkste vorm)
  Actinoliet Groen asbest
  Tremoliet Grijs asbest
  Athofilliet Geel asbest

Vergelijking van enkele veel voorkomende vezels :

 • Type vezel Diameter µm:
 • Chrysotiel 0.02
 • Amosiet 0.10
 • Crocidoliet 0.08
 • Glasvezels 7.00
 • Nylon 7.50
 • Wol 20.00
 • Haar 40.00

Bemerkingen: 1 cm³ asbest in losse vorm bevat enkele miljarden losse vezels Een asbestvezel is 2000 maal fijner dan haar.

Gezondheidsrisico's

Dat het inademen van vezels schadelijk is voor de gezondheid, werd reeds duidelijk aangetoond bij arbeiders die aan asbest blootgesteld werden. De risico's zijn groot, irreversibel en het kan van 20 tot 40 jaar duren eer de eerste ziektesymptomen optreden. Deze eigenschappen maken asbest nog gevaarlijker, omdat er geen enkel alarmsignaal is, dit in tegenstelling tot andere giftige stoffen bv. solventen, die zich door geuren verraden.

De schadelijkheid van de vezels voor de longen is afhankelijk van:

 • de grootte van de vezels
 • de concentratie aan vezels
 • de samenstelling, soort asbest
 • de duur van de blootstelling

Vezels met een diameter kleiner dan 3 µm zijn inhaleerbaar, ze kunnen tot in de verste alveolen van onze longen doordringen, waar ze zich kunnen opsplitsen tot zeer kleine vezeltjes van minder dan 1µm doormeter. De vezelstructuur is bepalend voor het indringen in ons respiratoir systeem. De rechte amfibool vezels kunnen gemakkelijker met de luchtstroming mee diep in onze longen doordringen. De serpentijn vezels, gebogen van structuur, worden gemakkelijker door de trilhaartjes van ons bronchiaal systeem weerhouden. In de alveolen, onze longblaasjes, spreekt het voor zich, dat korte rechte vezels gemakkelijker doorheen de longblaasjes, de weg naar het longvlies vinden.

Ziekten te wijten aan blootstelling aan asbestvezels

Asbestose

Accumulatie van vezels in de longen veroorzaakt longfibrose, deze vermindert onze respiratoire capaciteit, doordat grotere delen van onze longen steeds verder aangetast geraken. Dit verschijnsel is irreversibel en gaat van kwaad tot erger, zelfs indien men niet meer blootgesteld wordt aan asbestvezels. Asbestose wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge concentratie asbestvezels.

Mesothelioom

Plakvormige kanker van de Pleura, de grote zak waar onze longen inzitten. Onomkeerbaar en geen behandeling mogelijk.

Crocidoliet is de meest gevaarlijke asbestsoort. Chrysotiel minst gevaarlijke soort.

Deze kwaadaardige tumoren kunnen reeds optreden na een toevallige en kortstondige blootstelling.

Tumor van maagdarmkanaal: maag, slokdarm, colon

De vezels kunnen rechtstreeks ons gastroïntestinaal apparaat binnendringen. Opgehoest slijm kan ook door slikbeweging ons maagdarmstelsel bereiken.

Kankers van de longen en luchtwegen

Inademen van asbestvezels kan longkanker veroorzaken. Studies hebben aangetoond, dat roken sterk risicoverhogend is.

  Niet Blootgesteld aan asbest Blootgesteld aan asbest
Niet rokers 1 5
Rokers 10 50